Jednoduchý kuřecí tažín (tajine) – recept

Chceme se s vámi podělit o recept – kuřecí tažín, který jsme si dovezli z cest. Konkrétně je to recept z Maroka, který se připravuje v nádobě tažín (tagine, tajine). Toto exoticky znějící slovo v sobě ukrývá tradiční marocký pokrm, na kterém si mohou pochutnat jak milovníci masa, tak i vegetariáni. Má mnoho kombinací a varianty: kuřecí, krůtí, skopové, rybí nebo hovězí. A samozřejmě bezmasou.

Recept na kuřecí tažín – ingredience:

  • 2 ks cibule
  • 2 ks kuřecích stehen
  • 2 ks mrkve
  • 2 velké brambory
  • 1 cuketa
  • 2 stroužky česneku
  • 10 ks oliv
  • kapary pár ks vhodit
  • feferonky
  • Koření: pepř, sůl, Ras el hanout, šafrán, kdo má rád pálivé jídlo, přidá čili.
    Koření Ras el hanout se skládá z několika druhů koření (muškátový ořech, skořice, koriandr, kardamom, pepř černý, kurkuma, zázvor, římský kmín, nové koření, cayennský pepř, hřebíček). Pokud ho nemáte, koření nakombinujte.

Postup přípravy:

1. My si dnes připravíme kuřecí tažín (recept pro 2–3 osoby). K jeho přípravě potřebujeme hliněný hrnec z Maroka jménem tažín, je ve tvaru kužele. Hrnec se dá koupit i u nás, my ho zakoupili v Lidlu, protože ten, co jsme si z Maroka přivezli, nám prasknul.

2. Nejdříve si na dno nádoby dáme olivový olej. Pak nakrájíme cibuli na tlusté kroužky. Většinou stačí 2 cibule. Dáváme je vždy jako základ, aby se nepřipálila ostatní zelenina.Tažín a cibule

3. 2 stehna postavíme doprostřed, abychom mohli poskládat ostatní zeleninu do pyramidy kolem.Recept tažín 2 stehna

4. Mrkve nakrájíme podél na dlouhé tyčky a přidáme ještě pár sušených oliv (pokud nemáte sušené, přidejte i naložené).Kuřecí Tažín recept

5. Brambory též nakrojíme podélně a postavíme kolem masa.Kuřecí tajine recept

6. Přidáme cuketu a rajčata.

7. Nakonec přidáme feferonky, česnek, dýňová semínka, šafrán a špetku koření ras el hanout. Zalijeme cca 0,2 l vody. Pomalu zahříváme, až voda začne v tažínu lehce bublatKuřecí tajine (tažín) finale

8. Zakryjeme poklicí. Navrch, do žlabu pokličky nalejeme studenou vodu. Ta slouží k tomu, aby voda uvnitř nádoby navrchu kondenzovala a vzduch lépe cirkuloval. Po celou dobu by měla voda v nádobě velmi mírně bublat, tak ji po 30 minutách zkontrolujte. Po cca 60 minutách je jídlo hotové a můžete ho servírovat.
Kuřecí tažín

9. Hotovo. Dobrou chuťHotová kuřecí tažín

Závěr

Kuřecí tažín je naše oblíbené jídlo, které si vaříme v marocké nádobě tažín (tajine). Tažín používáme často, protože je to jednoduché a chutné jídlo. Tažín lze koupit i u nás v ČR.

Sledujte nás na FB: Život naplno

Napsat komentář